Fickla
Hem till Fickla igen

Vad menas med...

Här bjuder jag på några förklaringar av typiska grafiska ord som kan vara bra att känna till. Är det något annat som du vill ha förklarat inom den grafiska terminologin är du välkommen att höra av dig!

[A-D]   [E-F]   [G-M]   [N-S]   [T-Ö]

linjeNCS
Färgsystem för bland annat målarfärg. Ett utmärkt sätt att få tag i rätt kulör för tex logotyp är att gå in i en färgaffär och välja det färgprov som motsvarar den kulör man är intresserad av. Denna lilla provbit tar man sedan med sig till sin grafiker som lätt konverterar NCS-koden till CMYK-kod.

 

linje

Offsetpress

Offsettryck
Den vanligaste tryckmetoden för grafiska trycksaker. Det finns olika offset-metoder och de vanligaste är arkoffset och rulloffset.

Vid arkoffset matas tryckpressen med pappers ark. Det är den vanligaste tryckmetoden för bland annat foldrar och broschyrer. Vid rulloffset matas tryckpressen med papper på rulle. Det är den vanligaste tryckmetoden för bland annat dagstidningar och liknande stora upplagor.

En offsetpress är en tryckmetod med flera olika cylindersystem för färg, vatten och tryck. Varje kulör har sitt eget verk. Färgen kommer från en färgkista och tunnas ut mellan flera cylindrar (färgvalsar) och överförs sedan via en tryckplåt till en gummiduk. Det är från gummiduken som sedan själva trycket överförs till papperet.

.

 

linje

Opacitet

Opacitet
Ett mått på ogenomskinlighet, 0% opacitet är helt genomskinlig - som ett glasfönster, och 100% opacitet innebär helt ogenomskinlig.

 

linje

Pixelgrafik
Digitala fotografier är uppbyggda av pixlar. Allt som görs i programmet PhotoShop är uppbyggt av pixlar. Pixlar är små fyrkantiga punkter som sitter så tätt ihop att du ser det som en jämn yta. Hur tätt de sitter beror på hur upplösningen som skrivs med ppi, pixels per inch.

Om upplösningen är låg ser du små hack i bilden, framför allt i konturer på börja linjer och objekt. En pixelbild kan inte förstoras mer än 15-20% innan den börjar att förlora i kvalitet.

Jämför pixlar och raster under Raster.

 

linje

PMS-färger
Pantone Matching System är en dekorfärg som blandas av 14 olika grundkulörer. Läs mer under Dekorfärg hur dessa används.

 

linje

Raster

Raster och pixlar

När man trycker en text, bild eller illustration måste allt som inte är 100% av någon tryckfärg (Cyan, Magenta, Yellow eller Key-color/svart) rastreras. Att rastrera en bild är att skapa små punkter för alla färgområden. Dessa punkter placeras på olika avstånd från varandra, och det tillsammans med storleken på punkterna avgör hur starkt ton kulören får. Med en lupp (starkt förstoringsglas) kan man tydligt se hur alla tryckta bilder är uppbyggda av punkter i i färgerna cyan, magenta, gul och svart.

Raster ska inte förväxlas med pixlar. Pixlar är den digitala bildens uppbyggnad och de byggs upp av fyrkantiga färgområden. 1 fyrkant = 1 pixel. Förstorar du en bild i tex Photoshop så ser du tydligt pixlarna. När pixlarna blir för stora i förhållande till detaljerna i bilden så ser bilden suddig ut, man brukar säga att bilden är för "pixlig" då.

 

linje

RGB

RGB
RGB kallas för additivt kulörsystem och används i exempelvis skärmar och scannrar. Färgen byggs upp av ljuskällorna RGB, röd, grön och blå. Om alla ljuskällor är 100% påslagna får man en helt vit färg. Exakt lika starkt ljus av alla ljuskällor ger en grå nyans. Den enkla förklaringen till att man inte kan trycka med RGB är alltså att det är ljuskällor och inte färgpigment som kan överföras på ett papper.

 

linje

Skärmärken

Skärmärken och utfall

Till skillnad mot en skrivare, där man lägger in A4 eller A3, så matar man inte en tryckpress med färdiga ark. Efter tryck skär man trycksaken i exakt det mått som grafikern bestämt innan. För att tryckeriet ska veta var de ska skära måste man lägga dit skärmärken.

Eftersom alla trycksaker beskärs kan man ha utfallande bilder, dvs bilder som går ändå ut i kanten, och faktiskt utanför kanten innan man skär.

 

linje

[A-D]   [E-F]   [G-M]   [N-S]   [T-Ö]

 

fotnotsskugga
Fickla   Mariell Mattison   070-3922246   Gårdvik 179, 790 23 Svärdsjö
Innehar FA-skattsedel   W3C strict   © Fickla 2007-2017 All rights reserved

linje

Snabbkontakt:

mariell@fickla.se
070-39 222 46

linje

Snabbinfo:

Fickla drivs av Mariell Mattison, utbildad teknologie magister och ägare av Fickla sedan 2007.

Fickla finns fysiskt i Gårdvik, en bit från Falun i det vackra Dalarna.

Smått och gott:

 

Fickla på FB:

Fickla p?Facebook

 

Fickla på Twitter:

Fickla p?Twitter