Fickla
Hem till Fickla igen

Vad menas med...

Här bjuder jag på några förklaringar av typiska grafiska ord som kan vara bra att känna till. Är det något annat som du vill ha förklarat inom den grafiska terminologin är du välkommen att höra av dig!

[A-D]   [E-F]   [G-M]   [N-S]   [T-Ö]

linje

Glättat papper
Glättat papper är ett bestruket papper som även manglats och/eller borstast i en kalander (fungerar som en pappersmangel). Papperet får då en mycket slät och blank yta. Ett glättat papper kallas också gloss. Denna behandlig ger mycket goda tryckegenskaper men försämrar samtidigt papperets styvhet.

 

linje

Guld av cmyk
För att trycka en äkta guldfärg behöver man använda en PMS-färg/Dekorfärg. Det innebär att man får lägga till en extra färg till CMYK, Cyan, Magenta, Yellow och Key-color (svart), vilket i sin tur innebär en högre kostnad. När man skriver ut dokument på en vanlig skrivare har man inte möjligheten att använda en "äkta" guldfärg. Det finns olika sätt att likna guld med CMYK. Här är några exempel på vanliga varianter av CMYK-blandad guld.

Guldfärg av CMYK

Pantone 872 C är en färg som man ofta brukar använda som guldfärg när man tillsätter en PMS-färg vid tryck. Här är den omvandlad till CMYK.

Tänk p?att det du ser på en bildskärm inte stämmer exakt med hur det blir i tryck. Be gärna din tryckare om förprovtryck innan du bestämmer dig.

 

linje

Högupplöst bild
En bild som är anpassad för tryck och har en upplösning på ca 300 dpi (300 punkter per tum). För att vara säker på att din bild har tillräcklig upplösning är det alltid bäst att kolla med tryckeriet. Eftersom bilder ska vara högupplösta för att inte bli pixliga (oskarpa) går det inte att använda tex worddokument som tryckoriginal..

linje

ICC-profil
Det finns en standard för hur färger ska visas när de är tryckta på olika papperstyper. För att man inte ska få helt olika resultat om man t.ex trycker upplaga ett och två på olika tryckerier, eller om man vill vara säker på att trycksakerna inte får ett konstig färgstick använder sig tryckeriet av en mall för trycksaken. Mallen, eller ICC-profilen, innehåller olika uppgifter när det gäller färgmängd etc beroende på vilken sorts tryckpress och papper du trycker din produkt på.

Säg att du har en färgbild och trycker på bestruket och glättat papper och får ett lysande resultat.
Nästa gång vill du trycka samma bild som en annons i en dagstidning, som är tryckt på ett obestruket papper. Om du då inte använder ICC-profiler kommer din bild att bli mörkare och få sämre konstraster. Bilden blir helt enkelt dålig. Detta eftersom det obestrukna papperet suger i sig färgen alldeles för mycket. Man måste då använda en ICC-profil som tar bort färgmängd i din bild, innan den hamnar på tryckplåten.

Alla tryckpressar, och alla papperstyper, har en icc-profil som passar just dem. Fråga alltid vad som gäller på ditt tryckeri!

ICC-profiler används även för skärmar, digitalkameror, skrivare och skannrar.

 

linje

Kerning av bokstäver

Kerning
När man kernar minskar man avståndet mellan bokstäver i ett ord. Detta bör alltid göras i stora rubriker och logotyper eftersom de flesta program inte klarar av göra helt perfekta avstånd.

Motsatsen heter spärrning och ökar avståndet mellan bokstäverna.

 

linje

Knipning
Påminner om Kerning, men med knipning så minskar man avståndet i hela ord.

 

linje

Korrektur
Rättning av trycksak, både bild och text, innan det färdiga originalet fastslås. Den som arbetar med den grafiska produktionen, layout eller bildbehandling, bör aldrig korrekturrätta texten. En bra sak är också att korrekturrätta i omgångar och helst låta trycksaken ligga några dagar eller en vecka innan den korrekturrättas efter att man har läst och tittat första gången.

 

linje

Lågupplöst bild
En lågupplöst bild har en upplösning på 72 dpi. En sådan bild kräver relativt lite lagringsutrymme och används endast för visning på skärm – aldrig för en trycksak!

Undantaget är de bilder som ska tryckas i riktigt stort format och som har ett betraktningsavstånd på flera meter, kanske till om med upp till 50 meter. För dessa bilder krävs ingen högre upplösning. Kolla med ditt tryckeri för säkerhets skull vad som gäller för det storformat som du ska trycka.

 

linje

Misspass
Varje kulör (Cyan, Magenta, Yellow och Key-color) har sin egen tryckplåt. Dessa passas in så att de trycks exakt ovanpå varandra. Misspass är det som uppstår när CMYK-färgerna inte trycks exakt på varandra. Misspass uppstår om en, eller flera av de fyra färgplåtarna ligger snett. Men det är också vanligt med misspass i tidningstryck eftersom det tunnare papperet suger åt sig fukt och ändrar dimension under tiden man trycker.

Misspass vid tryck

Bilden till höger är en sammansatt bild som är (nåja, relativt) skarp. I bilden till vänster är det misspass vilket gör att den ser suddig ut. I den förstorade cirkeln ser man tydligt hur den cyanfärgade (turkosaktiga färgens) plåtens placering förskjutits lite snett uppåt till vänster.

 

linje

[A-D]   [E-F]   [G-M]   [N-S]   [T-Ö]

 

fotnotsskugga
Fickla   Mariell Mattison   070-3922246   Gårdvik 179, 790 23 Svärdsjö
Innehar FA-skattsedel   W3C strict   © Fickla 2007-2017 All rights reserved

linje

Snabbkontakt:

mariell@fickla.se
070-39 222 46

linje

Snabbinfo:

Fickla drivs av Mariell Mattison, utbildad teknologie magister och ägare av Fickla sedan 2007.

Fickla finns fysiskt i Gårdvik, en bit från Falun i det vackra Dalarna.

linje

Smått och gott:

 

Fickla på FB:

Fickla p?Facebook

 

Fickla på Twitter:

Fickla p?Twitter